Lefter Radu | Specialist SEO

Realitatea augmentata folosita pentru a reda vederea nevazatorilor

Realitatea augmentata ar putea vindeca orbirea

Combinarea tehnologiei cu biologia s-a limitat timp de ani de zile domeniului SF. Cunoscuta ca bionica, acest concept este fezabil, in ciuda faptului ca este un element foarte raspandit in filme, carti si alte forme de divertisment. Pe masura ce tehnologia a avansat, bionica devine tot mai realizabila. Recent, cercetatorii in acest domeniu au inceput sa se concentreze asupra realitatii augmentate, sugerand ca aceasta tehnologie ar putea fi cheia pentru o noua generatie de proteze umane.

Dispozitiv folosit pentru tratarea bolilor de ochi

Second Sight, o companie care este specializata in bionica si tehnologie interactiva, a dezvoltat un dispozitiv prostetic care pretinde ca poate, intr-o oarecare masura, reda vederea nevazatorilor. Acest dispozitiv este o proteza retinala care foloseste realitatea augmentata pentru a trata pacientii cu retinitis pigmentosa acuta, o boala de ochi degenerativa care face pacientul sa orbeasca. Administratia Medico-Alimentara din Statele Unite a acordat autorizatia pentru acest dispozitiv companiei Second Sight, facandu-l primul tratament oficial pentru aceasta boala din tara.

Realitatea augmentata ar putea ajuta nevazatorii sa vada culori

Dispozitivul este cunoscut ca Argus II. Este format dintr-o camera montata pe ochelari, un computer mobil puternic si un chip minuscul implantat langa retina pacientului. Camera trimite informatii vizuale sistemului computerului. Aceste date sunt apoi convertite intr-un semnal electric care este transmis chipului implantat. Chipul este conectat la o matrice de mai mult de 60 de electrozi care actioneaza drept celule foto-sensibile. Dispozitivul in forma sa actuala permite utilizatorilor sa identifice contururile anumitor obiecte din mediul inconjurator. Cercetatorii sugereaza ca realitatea augmentata poate fi folosita pentru a face aceste contururi mai definite si chiar pentru a ajuta nevazatorii sa vada culori.

Argus II continua sa castige sustinatori

Argus II a fost folosit in Europa din martie 2011 si a fost supranumit primul "ochi bionic" care a ajuns pe piata. Capacitatile dispozitivului sunt inca limitate datorita complexitatii biologiei umane si datorita complicatiilor asociate cu vederea insasi. Ramane inca de vazut daca realitatea augmentata poate fi implementata cu succes ca o metoda pentru vindecarea orbirii. 

Sursa: qrcodepress.com